Mantolama Sistem Elemanları
EPS ısı yalıtım (mantolama) levhaları
Expanded Polistiren Sert Köpük (EPS-Genleştirilmiş Polistiren Sert Köpük), petrolden elde edilen ve taneciklerin şişirilmesi ve füzyonu (yapışması) ile köpük halinde ürünler elde edilen, termoplastik, kapalı gözenekli, tipik olarak beyaz renkli ısı yalıtım (mantolama) malzemesidir. Günümüzde ısıl ışınları yansıtarak ısıl iletkenliğin azaltıldığı gri tonlarındaki ürünler de mevcuttur.
XPS ısı yalıtım (mantolama) levhaları
Extruded Polistiren Sert Köpük (Haddeden Çekilmiş Polistiren Sert Köpük), petrolden elde edilen ve yumuşatılmış hammaddenin içine ilave edilen şişirici gaz ile köpük haline getirilen, termoplastik, kapalı gözenekli, renkli ısı yalıtım (mantolama) malzemesidir.
TAŞYÜNÜ ısı yalıtım (mantolama) levhaları
Cam veya taşın eritildikten sonra lif haline getirilmesi ve bu liflerin bir arada tutulması için genellikle polimer bağlayıcıların kullanıldığı, açık gözenekli ısı yalıtım (mantolama) malzemesidir.
Isı yalıtım (mantolama) levhası yapıştırıcısı
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, düşey yüzeylere veya alt taraftan yatay yüzeylere yapıştırılması amacı ile kullanılan polimer katkılı, özel-yalıtım levhası yapıştırma harcıdır.
Dübel
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, yalıtım levhalarını uygulama yüzeyine mekanik olarak tespit etmek için kullanılan sert plastikten mamul, geniş başlı tespit gerecidir.
File
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, ısı yalıtım (mantolama) levhalarının üzerine kaplanan sıvada oluşacak çekme gerilmelerini karşılamak ve çatlamasını önlemek amacıyla kullanılan, göz boyutları en az 3,5 x 4 mm olan, alkali ortamda çözülmeyecek bir bağlayıcı ile emprenye edilmiş, genellikle cam elyafından dokunmuş sıva armatürüdür.
Isı yalıtım (mantolama) levhası sıvası
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, ısı yalıtım (mantolama) levhalarından oluşan yüzeyin file ile birlikte sıvanması için kullanılan malzemedir. Isı yalıtım (mantolama) levhası yapıştırma harcı, üretici tarafından önerilmiş ise bu amaçla kullanılabilir.
Dekoratif son kat kaplama malzemesi
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, sistemi ve binayı mekanik etkilerden ve atmosfer etkilerinden korumak, dekoratif ve estetik kazandırmak amacıyla kullanılan, TS 7847 Standardında dış cephe uygulamaları için istenen özellikleri sağlayan son kat malzemeleridir. Isı yalıtım (mantolama) levhası sıvasının üzerine uygulanır. Muadil malzemelerin ilgili Türk Standardlarına uygun olması gerekir.
Köşe profili
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, bina köşeleri, pencere ve kapı kenarlarındaki köşeleri mekanik etkilerden korumak ve sıva uygulamasında mastar görevi görmek üzere kullanılan alüminyum, PVC veya cam elyafından imal edilmiş, istenilirse donatı filesi takviyeli olan, alkali ortama dayanıklı profillerdir.
Damlalıklı köşe profili
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, balkon, çıkma vb bina bölümlerinden, yağmur ve benzeri su akıntılarının uzaklaştırılması için plastik veya alüminyumdan yapılmış istenilirse donatı filesi takviyeli olan profillerdir.
Denizlik altı profili
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, sistemin pencere bitimlerindeki bağlantısını sağlamak amacıyla pervaz altlarına yerleştirilen paslanmaz çelik, PVC veya alüminyumdan imal edilmiş profillerdir.
Su basman profili
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, ısı yalıtım (mantolama) levhalarının başladığı seviyede, sistemi mekanik etkilerden korumak, sıva uygulamasında mastar görevi görmek ve yüzey suyunun sistem içine girmeden yüzeyden uzaklaşmasını ve yalıtım levhalarının içine oturmasını ve düzgün hat oluşturmasını sağlayacak şekilde biçim verilmiş ve duvara mekanik olarak tespit edilen, belirli bir mekanik dayanıma sahip paslanmaz çelik veya alüminyumdan üretilmiş profillerdir.
Köşe su basman profili (köşe seti)
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, su basman profilinin özelliklerine sahip köşe bağlantı elemanıdır.
Dilatasyon profili
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, dilatasyon derzlerinde yüzey ve köşelerdeki genleşmeleri dengelemek amacıyla imal edilmiş profillerdir.
Doğrama özel bitiş profili veya poliüretan mastik
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, dış cephe ısı yalıtım (mantolama) sistemi ile doğrama kasalarının bağlantı kesitinde, çatlak oluşmasını önlemek için kullanılan profillerdir. Doğrama kasalarını koruyucu (kasaların zarar görmesini ve kirlenmesini önler) PVC koruyucu bantlı olan ve olmayan çeşitleri mevcuttur. Bu amaçla profil yerine poliüretan mastik de kullanılabilir.
Yalıtım bantı
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, denizlik ve harpuşta gibi yapı elemanları ile, dış cephe ısı yalıtım (mantolama) sisteminin birleşim kesitlerinde, özellikle yağmur suyuna karşı yalıtım amacı ile kullanılırlar. Kullanım yeri ve amacına göre 2-6 mm, 3-9 mm ve 5-12 mm fuga genişlikleri için üç ayrı tipte oldukları gibi, benzer amaçlar için özel yalıtım bantları da mevcuttur
Plastik kama
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, su basman profillerin duvar ile mesafesini kılavuzlamak için kullanılan plastik kama.
Plastik konjektör
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, su basman profilinin ek yerlerinde ısıl genleşme vb. Etkilerle meydana gelebilecek yanal hareketleri karşılamak için kullanılan plastik profiller.
Köşe bandı
EPS XPS VEYA TAŞYÜNÜ levhaları ile dışardan ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, doğrama köşelerinde oluşacak çatlakları önlemek için, takviye amaçlı kullanılan, alkaliye dirençli hale getirilmiş cam elyafı donatılardır. 30 x 40 cm, 30 x 50 cm, 30 x 60 cm ebatlarındadırlar. Hazır şekilde satın alınarak kullanılabileceği gibi, fileden kesilerek de kullanılabilir.
09.10.2011 17:25:21
tarihinde eklendi
1004 kez
okundu.
|